Materialguide

Compostme´s drivkraft är att genom att presentera produkter i hållbara material också ska öka kunskapen i samhället om dessa material. Vi vill visa att det finns alternativ till de fossilbaserade plasterna, de kortsiktiga slit-och-slängprodukterna och att det går att ta tillvara materialet i dessa och göra nya produkter. De produkter vi säljer ska gå att använda om och om igen under en lång tid och när de inte går att använda längre ska de självklart gå att återvinna, bryta ned biologiskt eller komposteras.

Vi vill ge förutsättningar för att vi alla tillsammans kan ta vårt ansvar för en starkare och mer hållbar planet.

På den här sidan hittar du lite mer information om de material som produkterna i vår butik är tillverkade i.

Om bioplast

Biobaserad (eller delvis biobaserad), inte nedbrytbar plast. Dit hör till exempel biobaserad polyeten (PE) som används till exempel till bärkassar i handeln, biobaserad Polyester (PET) som används till exempel till läskedrycksflaskor, biobaserad polyamid (PA) eller biobaserad polyuretan (PUR). Dessa plastmaterial är idag primärt baserade på socker eller oljor och kan utan problem gå i en återvinningsström med traditionella plaster.

Biobaserad och bionedbrytbar plast, till exempel polymjölksyra (PLA), polybutensuccinat (PBS), PHA (polyhydroxy alkanoater) eller termoplastisk stärkelse (TPS). Dessa material är helt eller delvis förnybara.

Den stora fördelen med bioplast är att den är just biobaserad. Växterna som tar upp koldioxid från atmosfären, bygger kolhydrater som sedan kan vara byggstenar i framtidens plastmaterial.

Den fossila användningen kostar samhället inte bara genom att tillföra koldioxid, utan också i form av utsläpp, ohälsa, och marina katastrofer.

Hos Compostme hittar du produkter i PLA. Exempelvis kaffekopparna från det tyska företaget Kaffeeform. Dessa koppar är helt komposterbara. Du hittar också produkter från Husk´s Ware. De är tillverkade i PLA och rishusk och är komposterbara på 90 dagar.


Rishusk

Rishusk är själva skalet på riskornet och är en biprodukt vid framställning av ris. Varje år bränns miljontals kilo rishusk som bidrar till bland annat ökade koldioxidutsläppen och föroreningar.

Företaget Husk´s Ware har tagit fram ett hållbar, komposterbar och giftfritt material för att tillverka köksartiklar med hjälp av rishusk och bindmedel baserat på cellolusa. Rishusken mals ned och blandas med den naturliga stärkelsen som sedan formas till exempelvis tallrikar, barnserviser och andra köksartiklar.

Rishusk är ett bra hållbar och giftfritt alternativ till fossilbaserad plast, melamin och bambu. Produkterna består av 80% rishusk och 20% stärkelse, så när du använt färdigt produkten så är den 100 % komposterbar. Bra miljöval och zero waste helt enkelt.

Materialet är också granskat av bland annat TUV(Tyskland) och SGS(Schweiz) och certifierade enligt LFGB. Det vill säga detär säkert att använda i kontakt med livsmedel.

Se alla våra produkter i rishusk


Om naturgummi

Naturgummi utvinns ur gummiträdet Hevea brasiliensis. Genom att skära en skåra i stammen på trädet kan man samla upp gummivätskan. När man sedan hettar upp gummivätskan blir den trögflytande och går att forma till olika produkter.

Naturgummi är naturligt mjuk och flexibel och det behövs inga tillsatser av farliga ämnen för att göra den mjuk och flexibel. Produkter i naturgummi är därför helt giftfria och ett väldigt bra material för att tillverka exemeplvis barnleksaker, badleksaker och hundleksaker i. 

Med tiden kan naturgummi mörkna något men det är inget som påverkar fuktionen. Det är dock viktigt att låta naturgummi torka om du exemeplvis använder produkten i badet. Så förvara exemeplvis badleksaker i naturgummi på en torr plats när de inte används. 

Produkter i naturgummi ska inte heller utsättas för direkt solljus, då kan de lätt torka ut och förstöras.

Du hittar många fina leksaker, badleksaker och hundleksaker i naturgummi.